Interpretacja badań diagnostycznych

Hormony tarczycy

martyna30

martyna30

kilka lat temu przez przypadek miałam wykrytego guzka tarczycy/mama miała zabieg- do tej pory nic się z nim nie dzieje, w sensie nie rośnie. wyniki tsh generalnie zawsze mieściły się w normie. Leków nie brałam.

na 8 miesięcy przed ciążą tsh 0,24 [0,27-4,2]
ft3 7,45 [3,95-6,8]
ft4 13,84 [12-22]
Lekarz stwierdził, że w usg tarczycy wszystko ok. a wyniki to może błąd w laboratorium i kazał powtórzyć po 3 miesiącach. Leków żadnych nie brałam i nie biorę. Wyniki były następujące:

na 5 miesięcy przed ciąża: tsh: 1,77 [0,27-4,2]
ft3: 4,93 [3,95-6,8]
ft4: 14,07 [12-22]
Czy te wyniki są dobre, czy mimo, że mieszczą się w normie to ft4 jest za niskie dla ciąży??
Do lekarza przed zajściem w ciąże nie udało mi się dostać.

Dostałam się dopiero będąc już w ciąży. Ale lekarz nie chciał oglądać poprzednich wyników tylko zrobił mi usg i samo TSH.
8tydz ciąży: 2,11
13 tydz ciąży: 0,9
15 tydz ciąży:0,87
22 tydz ciąży: 1,08
przy normach [0,27- 4,2]
nie miałam badanego ft3 i ft4

W 26 tc zrobiłam sobie sama komplet:
tsh 2,3 [0,27-4,2]
ft3 4,44 [3,1-6,8]
ft4 12,36 [12-22]

Żałuję, że wcześniej sama nie zrobiłam sobie tych dodatkowych badań ft3 i ft4...
Ostatnio wyczytałam, że ft4 w ciąży powinno być w połowie normy- czy to prawda??
Czy na podstawie samego tsh badanego w ciąży i przy takich wynikach przed ciążą mogę być spokojna o zdrowie dziecka?

dziękuję

--

28156 martyna30 Kobieta, 0 lat

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Witaj!
Twoje wyniki są jak najbardziej prawidłowe. Badanie poziomu TSH jest bardzo czułym badaniem. I pokazuje dość dokładnie pracę tarczycy. W ciąży organizm kobiety musi zaspokoić potrzeby własne i potrzeby płodu więc produkuje więcej hormonów. Stąd pewnie u Ciebie wyższe poziomy w ciąży niż przed ciążą. Co do poziomów FT 3 i FT 4 to w trakcie ciąży (zwłaszcza pod koniec) bardzo wzrastają stężenia białek wiążących te hormony stąd często u zdrowych pacjentek zauważa się obniżenie poziomów tych hormonów. Większość labów obniża nawet z tego powodu normy dla FT3 i FT4 u kobiet ciężarnych. Nie musisz się zamartwiać tymi badaniami, są dobre. Zapewne w trakcie ciąży zażywasz preparaty witaminowe. Mają one w swoim składzie jod. Więc dostarczasz go do organizmu w odpowiedniej dawce. Co do wieści, że poziom jakiegoś parametru musi być równo w środku normy to jakiś przesąd. Po to są normy, żeby wskazywały zakres prawidłowych wyników. Organizm człowieka to nie maszyna, ze można w nim ustawić równiutko poziom danego składnika. Serdecznie pozdrawiam, Agnieszka

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
martyna30

martyna30

dziękuję bardzo za odpowiedź:)
no właśnie nie przyjmuje żadnych preparatów witaminowych dla ciężarnych,
od niedawna jedynie żelazo. no i oczywiście do 4 miesiąca kwas foliowy. a witaminy lekarz mi odradził,
a co do jodu to mówił, ze z pożywienia wystarcza... nie wiem czy dobrze, ale na własną rękę w ciąży boją się cokolwiek przyjmować...

mam jeszcze jedno pytanie, czy aby zbadać ewentualne białko w moczu, to czy wykonuje się jakieś specjalne badanie czy bada się to na podstawie ogólnego badania moczu?

pozdrawiam:)

--

28156 martyna30 Kobieta, 0 lat
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Jeśli dieta jest zróżnicowana to rzeczywiście nie jest potrzebne łykanie dodatkowych witamin. Ich nadmiar też może być szkodliwy. Co do badania białka w moczu to wystarczy "zwykłe" badanie ogólne moczu. Jednym z parametrów tego badania jest określenie obecności białka oraz jeśli ono wystąpi to określenie jego ilości . Jeśli masz wynik badania ogólnego moczu to powinno być tam określone, że białko jest nieobecne: białko nb (-) lub protein nb (-) jeśli jest obecne to pojawia się białko ob (+) i podany jest wynik ilościowy np 30 mg/dl. Serdecznie pozdrawiam, Agnieszka

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
martyna30

martyna30

u mnie są same skróty na wyniku, ale to pewnie to będzie PRO Neg.?

Tak ładnie i jasno Pani wszystko wyjaśnia, pozwolę sobie zadać jeszcze dwa pytania?

Miałam badanie w obciążeniu glukozą. 50 g glukozy na czczo, poziom cukru po godzinie od jej spożycia z krwi żylnej 220, z palca 146- ponoć norma do 140?
czy to badanie należy powtórzyć? jestem teraz w 27 tydz ciąży
(badanie bez obciążenia miałam z 3 tyg temu na czczo 90 z palca)

W 15 tyg ciąży zrobiłam badanie na cytomegalię ( w sumie, to to tak z ciekawości, bo i tak jej chyba w ciąży się nie leczy? ale że przed ciążą nie zrobiłam, to zrobiłam w ciąży)
Wyniki:
IgM: 0,75
< 8 negatywny
0,8-1,1 graniczny
> 1,1 pozytywny

IgG: 46,32
< negatywny
16-22 graniczny
> 22 pozytywny

Wiem, że IgM świadczy o świeżym zakażeniu, niby wynik negatywny ale nie wiem co u mnie znaczyło, to, że jest blisko granicy?
IgG pozytywne, to wiem, że świadczy o przebytym w przeszłości. Ale mój indeks jest dość niski i nie wiem, czy to znaczy, że przebyłam je krótką przed ciążą, czy już w ciąży będąc?
(bo to był już 15 tc)
czy na podstawie wielkości indeksu i w ogóle tego badania można to stwierdzić?

pozdrawiam:)

--

28156 martyna30 Kobieta, 0 lat
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

PRO neg oznacza brak białka w moczu.
Co do krzywej cukrowej to z Twojego opisu wynika, ze miałaś obciążenie 50 g glukozy. Nie podałaś wyniku początkowego przed spożyciem cukru. Trudno więc interpretować wynik. Prawidłowa krzywa cukrowa powinna być wykonana w następujący sposób: Wykonuje się ją zwykle rano, a osoba badana musi być na czczo. Na początku pobiera się krew, to tzw glukoza na czczo. Następnie pacjent wypija płyn z glukozą (75 g glukozy rozpuszczonej w 300 ml ciepłej wody ). Po równo godzinie pobiera się znów krew na oznaczenie glukozy. Po następnej godzinie pobiera się trzecią próbkę. Wyniki krzywej powinny się mieścić w zakresach: na czczo 60-95 mg/ml, po godzinie mniej niż 180 mg/ml a po dwóch godzinach mniej niż 120 mg/ml. W różnych laboratoriach wartości mogą się trochę różnić. Krzywej raczej nie oznacza się nakłuwając palec, bo wartości z glukometru mogą się mocno różnić od tych z krwi. Każda kobieta w ciąży między 24 a 28 tyg. ciąży, niezależnie od wyniku poziomu cukru na czczo, powinna mieć zlecone badanie krzywej cukrowej i raczej z obciążeniem 75 g glukozy (zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego).
Jeśli chodzi o wyniki na cytomegalię, to niski poziom przeciwciał klasy IgG świadczy o tym, że kiedyś chorowałaś na tę chorobę. I to raczej dawno temu. Miano przeciwciał w trakcie choroby mocno narasta, a potem z czasem spada do niskich wartości. Co do klasy IgM miano bliskie dodatniego świadczy o tym, ze może mogłaś mieć kontakt z kimś chorym albo nosicielem. Dla pewności powtórz wynik po kilku tygodniach, jeśli miano wzrośnie, być może jesteś chora. Jeśli miano się nie zmieni, nie ma co siać paniki. Jeśli chcesz określić orientacyjnie kiedy chorowałaś, to mogłabyś oznaczyć sobie awidność przeciwciał. Ale i tu dowiesz się tylko że chorowałaś dawno temu albo niedawno. Więc chyba nie ma potrzeby robić tego badania.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
martyna30

martyna30

Bardzo Pani dziękuje:)
czyli znaczy, że chorowałam na cytomegalię jeszcze przed ciążą?? dobrze rozumiem??
a teraz ewentualnie drugi raz?? uff.... bo to chyba bezpieczniej w ciąży jeśli ponowne zachorowanie niż pierwotne??

a co do tego poziomu cukru, to widocznie źle postępują w mojej przychodni...
bo ja miałam robiony poziom cukru na czczo w 11 tyg ciąży z palca i wyszedł 79
a teraz w 27 tyg ciąży kazano mi przyjść na godzinę po spożyciu na czczo 50 g glukozy (tego dnia przed jej spożyciem nie miałam badanego poziomu cukru) a po tej 50 g glukozy po godzinie wyszło mi właśnie z krwi żylnej 220 a z palca 146- czyli takie badanie nie jest miarodajne?? a wynik za duży??
(a tak sama dla siebie zrobiłam sobie badanie jakieś 3 tyg temu -badanie na czczo ale tez z palca i było 90)

--

28156 martyna30 Kobieta, 0 lat
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Mogło tak być. Cytomegalię przechodzi się często bezobjawowo, albo ma się objawy podobne do grypy. Dla kobiet w ciąży najgorsze jest zachorowanie pierwotne. Bo może być przyczyną poronień, wad płodu itp. Z tych wyników widać, że chorowałaś lub miałaś kontakt z kimś chorym ale nie tuż przed ciążą tylko dużo wcześniej. Co do krzywej, Twój opis wskazuje na błędne wykonanie krzywej. Mam nadzieję, że nie diagnosta wykonuje tak krzywą. To duży błąd. Takie wykonanie trudno nazwać krzywą, to raczej przygodne oznaczenia poziomów glukozy i Twój lekarz nie powinien ich brać pod uwagę w ocenie Twojej glikemii. Opisałam w poprzednim poście jak ma wyglądać krzywa i tylko tak można ją wykonać, żeby wyniki były wiarygodne. Może dobrze by było, żebyś skorzystała z usług jakiegoś renomowanego dużego labu, tam pewnie wykonają krzywą prawidłowo.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
martyna30

martyna30

Dziękuję bardzo:)
Co do cytomegalii, to mam taką nadzieję, że to właśnie mam jakąś już odporność i że rzeczywiście chorowałam pierwszy raz właśnie jeszcze przed ciążą- uspokoiła mnie Pani w tym aspekcie, że moje wyniki na to wskazują:)
ps. a gdybym wykonała tą awidność przeciwciał, to wyjdzie dokładnie w jakim czasie chorowałam, czy tez tylko tak orientacyjnie?

a co do glukozy- to, właśnie mam taki zamiar. Kupić tą glukozę 75g i zrobić w taki sposób jak Pani opisała na własną rękę w laboratorium i zobaczymy co wyjdzie.
Tylko z tego co Pani pisze to zawsze powinno się pomiar cukru wykonywać z żyły?
Więc, te moje wyniki które miałam robione jeszcze na początku ciąży w 11 tyg. bez obciążenia na czczo ale glukometrem z palca, też nie są zbyt wiarygodne...?
Czy są wykonane prawidłowo, a tylko przy oznaczeniu krzywej powinno być z żyły, czy zawsze z żyły?

pozdrawiam:)

--

28156 martyna30 Kobieta, 0 lat
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Oznaczając awidność raczej się dowiesz orientacyjnie, tak jak napisałam: dawno temu, kiedyś , niedawno. Test nie wskaże konkretnego dnia. Niestety. Co do krzywej, zalecenia są wyraźne: oznaczenie we krwi żylnej. Glukometry są przeznaczone do oznaczania orientacyjnego poziomu glukozy. Nie są tak dokładne jak biochemiczne metody stosowane w laboratorium. Oznaczenia we krwi żylnej są dokładniejsze i bardziej wiarygodne. Proponuję abyś test obciążenia wykonała z krwi żylnej. Będzie on dokładniejszy. A Ty będziesz spokojniejsza, bo badanie będzie wykonane prawidłowo.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
martyna30

martyna30

bardzo Pani dziękuję:)
napiszę, jak będę już po tym badaniu
pozdrawiam:)

--

28156 martyna30 Kobieta, 0 lat