Interpretacja badań diagnostycznych

Niskie płytki krwi

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Jak najbardziej. Atypowe limfocyty i w dodatku pobudzone świadczą o przebytej infekcji wirusowej. W poprzednich badaniach miałaś także monocyty ponad normę, więc skłaniam się do tego, że mogła to być lub dalej jest mononukleoza.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
~ewika

~ewika

Witam.
Czy moge prosic o pomoc.Dziecko 11 miesiecy od 3 dni temp. ok 37-39,po operacji serduszka 3 miesiace temu.
Morfologia wyglada tak:
Leukocyty : 4,7 ( norma 6.6-15.6)
Trombocyty 197 (240-520)
Neutro.granulocyty 0.77 (norma 1.50-8,70)
Lymphocyty 2.56 (norma 3.20-11.20)

Pozostale badania w normie, osluchowo wszystko dobrze.
Czy moge prosic o interpretacje wynikow.
Dziekuje

~Syasiu

~Syasiu

Morfologia (C55)
Prosze o interpretację.
Leukocyty 6,1 K/µl 4,0 — 10,0
Erytrocyty 5,51 M/µl 4,10 — 6,20
Hemoglobina 16,1 g/dl 14,0 — 18,0
Hemoglobina [mmol/l] 9,99 mmol/l 8,69 — 11,17
Hematokryt 48,3 % 40,0 — 54,0
MCV 88,0 fl 77,0 — 95,0
MCH 29,2 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,3 g/dl 32,0 — 36,0
RDW 12,3 % 11,5 — 14,0
Płytki krwi ↓ 136 K/µl 150 — 450
PCT ↓ 0,14 % 0,20 — 0,50
PDW ↑ 20,8 % 8,0 — 18,0
MPV 10,5 fl 8,0 — 12,0
Rozmaz automatyczny
NEU% 59,7 % 45,0 — 70,0
NEU 3,64 K/µl 2,50 — 5,00
LYMPH% 29,0 % 20,0 — 45,0
LYMPH 1,77 K/µl 1,50 — 3,50
MON% 7,1 % 1,0 — 10,0
MON 0,43 K/µl 0,05 — 1,95
EOS% 3,9 % 1,0 — 5,0
EOS 0,24 K/µl 0,04 — 0,40
BASO% 0,3 % 0,0 — 1,0
BASO 0,020 K/µl 0,020 — 0,100
Odczyn Biernackiego < 2,0 mm < 10,0
Biochemia
Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny
Materiał: Krew żylna, surowica, data i godz. pobrania: 16-09-2015 11:09 (Marta Wierbińska), data i godz. przyjęcia: 16-09-2015 13:58
Glukoza 88 mg/dl 70 — 99
Wartość zalecana przez PTD 2014
Potas w surowicy 4,2 mmol/l 3,5 — 5,5
Mocznik w surowicy 33 mg/dl 19 — 49
Kreatynina 0,8 mg/dl 0,7 — 1,3
EGFR >=60 ml/min/1,73m^2
Wartość eGFR wyliczona wzorem MDRD wg zaleceń PTD 2012 dla pacjentów powyżej 18 roku życia.
Kwas moczowy 6,4 mg/dl 3,7 — 9,2
Białko CRP < 4,0 mg/l < 10,0
Aminotransferaza asparaginianowa (AST) 22 U/l < 34
Aminotransferaza alaninowa (ALT) 32 U/l 10 — 49
Cholesterol całkowity w surowicy 179 mg/dl 115 — 190
Cholesterol HDL w surowicy ↓ 39 mg/dl > 40
Cholesterol LDL - wyliczany 117 mg/dl <70 - Dla bardzo dużego ryzyka >10% wg
skali SCORE
<100 - Dla dużego ryzyka 5-10% wg skali<br /> SCORE
<115 - Dla umiarkowanego lub małego<br /> ryzyka <5% wg skali SCORE<br /> Stężenie cholesterolu LDL w surowicy wyliczane jest wg równania Friedewalda. Stężenie triglicerydów powyżej 350 mg/dl (3,95 mmol/l) uniemożliwia
wyliczenie cholesterolu LDL. Wskazane jest wówczas powtórzenie badania na czczo lub badanie cholesterolu LDL metodą bezpośrednią.

~KAROLINA 24AA

~KAROLINA 24AA

Witam! Czy ktoś pomoże mi odczytać wyniki mojej 5-letniej córki?
LEUKOCYTY 10.65
NEUTROCYTY 5,27
LIMFOCYTY 3,87
MONOCYTY 0,82
EOZYNOCYTY 0,60
BAZOCYTY 0,07
IG 0,02

%NEUTROCYTÓW 49,5
%LIMFOCYTÓW 36,3
%MONOCYTÓW 7,7
%EOZYNOCYTÓW 5,6
%BAZOCYTÓW 0,7
%IG 0,2
ERYTROCYTY 4,61
HEMOGLOBINA 12,0
HEMATOKRYT 36,8
MCV 79,8
MCH 26,0
MCHC 32,6
RDW-CV 15,2

PŁYTKI 409
MPV 10,1
PDW 11,1
P0LCR 25,9
PCT 0,41

ŻELAZO 57

CRP 0,38

~mimi4

~mimi4

Witam czy istnieje zwiazek miedzy niedowaga i niskorosloscia u czterolatka 96cm na niespelna 13 kg.syn w okresie od 0.5 do 2 lat czesto chorowal zapalenie uszu na zmiane z oskrzelami sterydy wziewy cala masa antybiotykow.obecnie nie choruje ale jest drobny blady malo je.na bilansie zlecono mu bad morfologia tsh glukoza wszystko ok oprocx zanizonych plytek o czym to swiadczy bo nie wiem co dalej.wczesniej syn byl pod opieka gastroenterologa zlecona mial diete wysokobialkowa i picie specjalnych mlek nie pamietam obecnie nazw efekt byl dziecko tylo ale przy chorobie spadala waga z tym co nadrobil i wiecej prosze o odp dodam ze dzis mam konsultacjeodnosnie wyn z lekarzem czego mam sie spodziewac jestem pelna obaw...

karen166

karen166

Witam, proszę o pomoc. Jestem w 11 tygodniu ciąży, przechodziłam 2 tygodnie temu grypę. Tydzień temu robiłam morfologię.
Leukocyty: 3,70
Limfocyty 46
Neutrofile 43
MCV 82,3
Hematokryt 38,6
Hemoglobina 12,8
Płytki krwi:98
Dostałam od ginekologa skierowanie do hematologa, na skierowaniu napisane: Małopłytkowość. Czy te płytki mogły spaść po grypie? Bardzo się martwię. Proszę o pomoc. Jestem po 2 cc.

50636 karen166 Kobieta, 33 lata, Mińsk Mazowiecki
~nadzieja224

~nadzieja224

Witam serdecznie! Ostatnio zrobiłam sobie badania morfologiczne krwi i wszystko jest w porządku (HGB-12,2 i pozostałe wyniki również) poza PLT-81 (150-450) oraz PCT 0.09 % (0,12-0,36). Co to może oznaczać?
robiłam usg jamy brzusznej - wszystko ok
mam kłykciny kończyste więc najbrawdopodobniej jestem zakażona wirusem hpv
pije bratek i guarane
jem sporo nabiału

Sylwia 38

Sylwia 38

Witam. Bardzo proszę o interpretację wynikow i biochemii podstawowej krwi mojego 15 miesiecznego synka. Najbardziej martwią mnie wartości dotyczące płytek krwi oraz krwinek białych oraz PDW i żelaza. Ostatnio synek był bardzo płaczliwy jakby go coś bolało - myślałam, że to od rosnacych zębów, ale teraz mam wątpliwości. Dodam, że moj tato miał maloplytkowosc a synek pierwsze wyniki morfologii po porodzie miał w normie. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji poniższych wyników:
Krwinki białe (WBC) ↓3,83 ×10^3/ul (6,00-11,00)
Krwinki czerwone (RBC) ↑5,08 ×10^6/ul (3,40-5,00)
Hemoglobina 13,7 g/dl (11,6-14,4)
Hematokryt 37,4% (27,5-41,0)
MCV 73,6 fl (70,0-92,0)
MCH 27,0 pg (24,5-29,0)
MCHC 36,6 g/dl (32,2-36,6)
Płytki krwi ↓ 115 ×10^3/ul (150-400)
Płytki krwi skontrolowano w rozmazie mikroskopowym. Brak agregatów płytkowych. Noeznaczna anizocytoza płytek.
RDW-SD 35,5 fl (35,1-43,9)
RDW-CV 13,3 % (11,6-14,4)
PDW ↑ 12,5 fl (6,1-11,0)
MPV 10,8 fl (7,2-11,1)

Rozmaz mikroskopowy
Granulocyty pałeczkowate 2% (0-10)
Granulocyty segmentowane 26% (10-35)
Granulocyty kwasochłonne 4 % (0-7)
Limfocyty 60 % (45-70)
Monocyty 8 % (2-15)
Wśród limfocytów nieliczne komórki o charakterze odczynowym.

Biochemia podstawowa
Żelazo ↓ 38,3 ug/dl (43,0-184,0)
Białko ostrej fazy <1,0mg/l (<5,00)<br />

57085 sylwia-38 Kobieta, 40 lat, Lodz