Interpretacja badań diagnostycznych

Niskie płytki krwi

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Postępuj zgodnie z sugestią zawartą na końcu wyniku. Czyli powtórz badania morfologii krwi według zalecenia. Tak się robi, bo jest niska liczba płytek w morfologii. nie jest to nic złego, ale warto sprawdzić. Reszta parametrów nie wskazuje na nic niepokojącego. Co do IgE to literatura podaje że oznaczanie IgE całkowitego ma małe znaczenie diagnostyczne. Jeśli jest dodatnie a nie ma objawów alergii to należy wykluczyć pasożyty. Istotne jest tylko przy alergiach wziewnych, ale te i tak trzeba potwierdzić testami skórnymi lub z krwi.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
milena283

milena283

Witam. Prosiłabym o interpretację wyników mojego 9-miesięcznego synka.
leukocyty 3,8 (5,0-19,5)
erytrocyty 4,2 (3,9-5,1)
hemoglobina 12 (10,1-13)
hematokryt 35,2 (30-38)
mcv 83 (70-82)
mch 28,3 (24,5-29)
mchc 34,1 (32,2-36,6)
płytki krwi 235 (200-550)
limfocyty% 31 (20-70)
inne(eo,bazo,mono)% 20 (3-14)
neutrofile % 49 (17-60)
limfocyty# 1,2 (1,5-3)
inne(eo,bazo,mono)# 0,8 (0,3-1,5)
neutrofile# 1,8 (1,5-7)
rdw-cc 16 (12-15)
mpv 8,1 (9-13)

rozmaz metodą schillinga
gran. Pałeczkowate 7 (0-8)
gran. Segmentowane 42 (17-60)
gran. Kwasochłonne 5 (1-5)
limfocyty 41 (20-70)
monocyty 5 (1-11)

ob 2 (0-15)

pt (czas protrombinowy)
czas 10 sek
INR 1,08 (0,8-1,2)
wskaźnik protrombiny 92 (80-120)
aptt 31 sek (18-36)
fibrynogen 182 (200-400)
glukoza 91,03 (70-99)
alt 26 (13-45)
ast 27 (15-60)
fosfataza zasadowa 287 (82-383)
ggtp 10 (1-39)
ldh 222 (180-430)
sód 134 (136-146)
potas 4,41 (3,5-5,1)
magnez 2,18 (1,8-2,6)
żelazo 26,9 (70-180)
crp 0,81 (0-5).

Synek w momencie pobierania krwi miał gorączkę 38. Wcześniej miał robioną już 2 razy morfologię i było wszystko dobrze. Teraz niepokoi mnie ilość leukocytów, podwyższone eo, bazo, mono. No i rozmaz ręczny wydaje mi się taki na granicy z granulocytami kwasochłonnymi oraz pałeczkowatymi. Żelazo też nie jest fajne a miesiąc wcześniej było 96. Martwię się ponieważ synek ma powiększone węzły w osi krótkiej żaden nie przekracza 5 mm. (jeden węzeł szyjny oraz jeden nadobojczykowy). Hematolog do której chodzimy powiedziała że są to węzły poszczepienne ( synek ma je już ponad 4 m-ce). Proszę mi napisać czy zmiany w mirfologii mogły być wywołne tą gorączką. Była to jednodniowa gorączka na drugi dzień tylko stan podgorączkowy. Dodam że synkowi 2 dni przed gorączką wyszły pierwsze 2 dolne jedynki czy mogła ona być od tego. Pozdrawiam

46359 milena283 Kobieta, 34 lata, waleńczów
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Infekcja i gorączka mogą mocno zmienić parametry krwi. Najlepiej w trakcie infekcji nie robić badań. Po kilku dniach większość parametrów wraca do normy. Może powtórz badanie za kilka dni. Powinno być dobrze.

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
milena283

milena283

Witam. Czy według Pani jest coś niepokojącego w tych wynikach

46359 milena283 Kobieta, 34 lata, waleńczów
milena283

milena283

Może napiszę tak naprawdę co mnie męczy jeśli chodzi o mojego synka. Bardzo martwią mnie te węzły. Miał już robione 2 razy USG i jak to ujęła Pani doktor nie wzbudzają one jej podejrzeń ani pod względem budowy ani kształtu dodała również że wszystkie węzły mają zatokę tłuszczową i dla niej nie są to powiększone węzły ponieważ żaden z nich w osi krótkiej nie przekracza 0,5mm. Ja się jednak bardzo boję że to albo białaczka albo chłoniak dlatego chcę wiedzieć czy coś z tych wyników które podałam mogły by sugerować to co najgorsze.

46359 milena283 Kobieta, 34 lata, waleńczów
Agnieszka Stańska

Agnieszka Stańska

Odpowiedź eksperta

Tak łatwo z tą białaczką czy chłoniakiem nie jest. Za łatwo by było diagnozować te choroby. Możesz zrobić jeszcze marker Beta-2-mikroglobulinę, to marker chorób mileloproliferacyjnych ( m.inn. chłoniaków). Ale nie widzę nić złego w tych wynikach.
Czy te węzły się powiększają? Jeśli nie to trzeba tylko obserwować.
Rozmaz ręczny daje obraz infekcji bakteryjnej ale przy gorączce może tak być. Trzeba powtórzyć morfologię po kilku tygodniach gdy dziecko nie jest chore. Czy lekarz wykluczył mononukleozę?

28089 agnieszka-stanska Kobieta, 49 lat, Wrocław
milena283

milena283

Witam. Lekarz nie zlecił żadnych badań na mononukleoze. Węzły się nie powiekszaja ale pojawiły się w ich okolicach takie węzełki wielkości ziarenka pieprzu niektóre odrobinę większe ogólnie tych drobnych jest 6 sztuk. Czy to może być coś złego

46359 milena283 Kobieta, 34 lata, waleńczów
milena283

milena283

Chciałam jeszcze zapytać kiedy najlepiej synkowi powtórzyć badania, bo gorączkę miał 1.07.2015 na drugi dzień tylko stan podgorączkowy a teraz już nic się nie dzieje

46359 milena283 Kobieta, 34 lata, waleńczów
milena283

milena283

Witam
Pani Agnieszko powtórzyłam synkowi wyniki oto one:
leukocyty 7,8 (5,6-17,5)
erytrocyty 4,38 (4,2-5,5)
hemoglobina 12,7(11-14)
hematokryt 35,7(34-40)
płytki krwi 457(150-450)
pct 0,335(0,1-0,5)
mcv 82(75-100)
mch 29(26,5-34)
mchc 35,6(31,5-36,5)
rdw 12,6(10-15)
mpv 7,3(6,5-11)
pdw 15,5(10-18)

lym% 65,7 (45-65)
mid% 7 (2-10)
gran% 27,3(30-50)

rozkaz mikroskopowy
gran. Obojetnochłonne 24%
gran. Kwasochłonne 2%
limfocyty 64%
monocyty 3%
gran. Pałeczkowate 1%
limfocyty atypowe 6%
Dopisane jest że limfocyty atypowe wykazują cechy pobudzenia.

ob 7 (1-15)
crp 2,01 (2-6).
Pani Agnieszko skąd mogły się wziąć te limfocyty atypowe czy mogły być po tym wirusie i co znaczy że wykazują cechy pobudzenia

46359 milena283 Kobieta, 34 lata, waleńczów