Ginekolog - położnik

pytanie

~olgaz

~olgaz

od kilku dni moje 5 tyg malenstwo strasznie sie wierci podczas snu wymachuje raczkami kreci glowka i wygina sie i napina czym to moze byc spowodowane? czh moze miec to zwiazek z tym ze podczas prostowania do odbicia kilka razy zdarzylo sie ze uderzyl glowka w obojczyk?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~Agnieszka123456789

~Agnieszka123456789

Raczej nie. Może brzuszek go bolec i temu się wierci i napina się...jeżeli ku temu płacze ciągle to ma kolki ...mam 4 dzieci (doświadczona mama)

położna Monika Łuszczyńska

położna Monika Łuszczyńska

Odpowiedź eksperta

Witam serdecznie olgaz , takie zachowanie na pewno nie ma związku ze zderzeniem z obojczykiem w czasie odbicia . Najprawdopodobniej jest to związane z pierwszymi objawami kolki lub po prostu coś mu się śni.
Jeśli to jest kolka to może warto zastosować preparat zmniejszający dolegliwości z tym związane np. sab simplex, infacol lub Bobotic oraz probiotyk np. bio Gaja. Warto też często układać maluszka na brzuszku , masować mu brzuszek. Oczywiście jeśli bardzo to Panią niepokoi zawsze może Pani udać się na wizytę do pediatry. Pozdrawiam serdecznie.

44573 polozna-monika-luszczynska Kobieta, 42 lata, Lublin
~Olgaz

~Olgaz

Dziękuję za odpowiedź a mam jeszcze jedno pytanie maluszek dostawał przez 10 dni antybiotyk dozylnie i teraz na żółty nalot na języku wiem że to może byc po antybiotyku ale pytanie przez jaki czas może się on utrzymywać?

położna Monika Łuszczyńska

położna Monika Łuszczyńska

Odpowiedź eksperta

~Olgaz
Dziękuję za odpowiedź a mam jeszcze jedno pytanie maluszek dostawał przez 10 dni antybiotyk dozylnie i teraz na żółty nalot na języku wiem że to może byc po antybiotyku ale pytanie przez jaki czas może się on utrzymywać?

Myślę że warto aby obejrzał to pediatra. Myślę że jeśli maluszek miał podawany antybiotyk to ma również zalecony probiotyk. Proszę go podawać nawet ok miesiąca po zakończeniu podawania antybiotyku.

44573 polozna-monika-luszczynska Kobieta, 42 lata, Lublin
~olgaz

~olgaz

wczoraj wyszlismy ze szpitala wiec pediatra badal ale nic nie mowil o tym nalocie dodam ze to antybiotyk byl na zapaleine pluc czy to mozliwe zeby od wczoraj sie pojawil nalot?

położna Monika Łuszczyńska

położna Monika Łuszczyńska

Odpowiedź eksperta

~olgaz
wczoraj wyszlismy ze szpitala wiec pediatra badal ale nic nie mowil o tym nalocie dodam ze to antybiotyk byl na zapaleine pluc czy to mozliwe zeby od wczoraj sie pojawil nalot?

Nalot na pewno byłe dniu wypisu, więć jeśli pediatra w czasie badania nic nie mówił to nie powinna się Pani martwić. Mam nadzieję że maluszke ma się dobrze. Pozdrawiam serdecznie.

44573 polozna-monika-luszczynska Kobieta, 42 lata, Lublin
~Olgaz

~Olgaz

A jaki czas po odstawieniu antybiotyku może utrzymywać się taki żółty nalot

położna Monika Łuszczyńska

położna Monika Łuszczyńska

Odpowiedź eksperta

~Olgaz
A jaki czas po odstawieniu antybiotyku może utrzymywać się taki żółty nalot

Niestety nie można określić ile czasu. Jeśli coś Panią niepokoi to zawsze może Pani udać się na wizytę do pediatry.

44573 polozna-monika-luszczynska Kobieta, 42 lata, Lublin