Ginekolog - położnik

Wczesna ciąża

Odpowiedzi znajdują się poniżej

ginekolog Magdalena Hołownia

ginekolog Magdalena Hołownia

Odpowiedź eksperta

Pani Marto, najważniejszy dla wczesnej ciąży jest kwas foliowy. Przy Hashimoto zaleca się dodatkowo jod w ilości 150 mikrogr. Swoim pacjentkom nie polecam żadnego zestawu witamin extra do czasu ukończenia 10. tyg ciąży. Wydaje się więc, że ilość preparatów, która jest u Pani stosowana, jest wystarczająca.
Jeśli chciałaby coś Pani modyfikować - bardzo proszę robić to w konsultacji z Pani lekarzem prowadzącym. Odczuwam, że jest Pani wymagającą pacjentką, stąd zależy mi, aby podążała Pani za wytycznymi, które zaleca Pani lekarz, a nie osoba obca, jak ja.

44597 ginekolog-magdalena-holownia Kobieta, 34 lata, Warszawa
~Martaaa9

~Martaaa9

A czy ten wynik kwasu jest ok? 38 a norma do 26. Homocyssteina 5.8. Mam mthfr i trombofilie. Dalwj przyjmować tyle kwasu? Czy nadmiar szkodzi dziecku?

ginekolog Magdalena Hołownia

ginekolog Magdalena Hołownia

Odpowiedź eksperta

Nadmiar nie szkodzi dziecku. Proszę na razie stosować tską dawkę, jaką polecił Pani lekarz i Ew zmodyfikować ją po wizycie u lekarza.

44597 ginekolog-magdalena-holownia Kobieta, 34 lata, Warszawa
~Martaaa9

~Martaaa9

Czy przeciąganie sie we wczesnej ciąży jest zakazane? Często to robie mimowolnie rano lub jak dlugo siedzę przed komputerem i przeczytalam ze to jest zabronione. Czy to prawda czy mit?

~Martaaa9

~Martaaa9

A czy bóle w dole plecow sa normalne we wczesnej ciąży? To chyba 5/6 tydzień. Nie wiem czy mnie bola plecy na dole od dlugiej jazdy samochodem czy samoistnie. Czy to jakis niebezpieczny objaw? Przepraszam ze tak pytam ale do wizyty u lekarza jeszcze troche zostało

~Martaaa9

~Martaaa9

I czy jezdzenie po polskich drogach (wertepy, nierówności, wyboje, dziury) może negatywnie wpłynąć na ciążę?

ginekolog Magdalena Hołownia

ginekolog Magdalena Hołownia

Odpowiedź eksperta

Jazda samochodem nie sprzyja poronieniom. Jeśli ma Pani takie obawy - proszę nie poruszać się samochodem.
Bóle w dole brzucha wynikają z rozciągania macicy. Jeśli nie ma plamień ani krwawień - jest ok.

44597 ginekolog-magdalena-holownia Kobieta, 34 lata, Warszawa
~Martaaa9

~Martaaa9

Mamy z mężem odmiennw grupy krwi. Mąż ma + ja -. Poronienie mialan zatrzymane i musieli mi wywolywac. Nie mialam lyzeczkowania. Poronienie nastapilo kolo 11 we wtorek w czerwcu a zastrzyk z immuniglobuliny dostalam dopiero w piątek kolo 10. Mijalo juz prawie 72h. Czy moge byc spokojna o ta ciaze ze w poprzedniej nie wytworzyly mi sie przeciwciala i zastrzyk podano w odpowiednim czasie?

ginekolog Magdalena Hołownia

ginekolog Magdalena Hołownia

Odpowiedź eksperta

Zastrzyk należy podać w ciągu 72 h. Jeśli ten czas mija, to i tak należy podać zastrzyk. Bywa, że jest problem z otrzymaniem leku. Skuteczność jest równie wysoka.
Na takim etapie ciąży podaje się w wątpliwość konieczność stosowania tego preparatu. Proszę się zatem nie martwić, będzie ok.

44597 ginekolog-magdalena-holownia Kobieta, 34 lata, Warszawa