Dietetyk

Surowa papryka ze skórką?

~Mama 6-latka

~Mama 6-latka

Czy zdrowy 6-latek może jeść surową (sparzoną pod gorącą wodą z kranu) surową paprykę ze skórką? Dzisiaj dziecko dostało od kogoś z rodziny pół takiej papryki (pokrojonej w paski) i trochę się niepokoję o tę skórkę. Sama obieram małemu np. pomidory, bo sama miałam problemy ze skórką z pomidora. Ale nie wiem, co sądzić o skórce z surowej papryki...? czy ma ona tendencje do bycia niestrawną dla przeciętnego (nie jakoś bardzo nadwrażliwego) 6-latka? W wieku 3,5 l;at mieliśmy problem żołądkowy po wiśniach, co zakończyło się pobytem w szpitalu.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Sylwia311

Sylwia311

Ja w wieku 6 lat chrupałam wszystkie warzywa i owoce ze skórką, w końcu w niej znajduje się najwięcej witamin. Jesli Twoje dziecko ma jednak wrażliwy układ pokarmowy, zacznij od małej ilości, 2-3 paski papryki ze skórką dajmy na to i bacznie obserwuj. Ważne abyś właśnie dokładnie umyła warzywo w gorącej wodzie:)

60904 sylwia311 Kobieta, 35 lat, Warszawa