Skocz do zawartości
Forum

Slodkie pysznosci


Rekomendowane odpowiedzi

polecam pyszne ciasto balowe...

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
łyzeczka płaska proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
3-4 żółtka
3/4 szklanki mąki
Ponadto:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
tabliczka czekolady gorzkiej
3 paczki herbatników
paczka krakersów
puszka mleka skondensowanego słodzonego

Sposób wykonania:
Białka ubić z cukrem i dodać żółtka, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolita masę. Gotowe ciasto wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika.

Wykonanie masy budyniowej:

Zagotować 1 1/2 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń zgęstnieje i trochę przestygnie utrzeć go z margaryną.

Mleko w puszce gotować 3 godziny, aby powstał karmel. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć ciepłą masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować karmel i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą.

p.s. mozna dac same krakersy zamiast herbatnikow, lub same herbatniki, jak kto woli

Placek suuuper extra polecam!!!!!!!

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

Odnośnik do komentarza

Smietankowo- budyniowa pokusa

Składniki:
Biszkopt:

4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

Odnośnik do komentarza

Knoppers

pracochlonne, ale warto!!!

Składniki:
Ciasto orzechowe:

5 jajek
1/2 szklanki cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich krojonych
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa I:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 masło
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
1/2 szklanki krojonych orzechów
Masa II:
1,5 kostki masła
4 łyżki Nutelli (duże)
2 łyżki spirytusu
Masa III:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru, 2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 masło
1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella)
Ponadto:
3 wafle

Ciasto orzechowe
Sposób wykonania:e:
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułka i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy i upiec.

Ciasto kakaowe: Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać maki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy, upiec.

Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną.

Masa I: Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać.

Masa II: Masło utrzeć , dodawać Nutellę i spirytus.

Masa III: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać maki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając.

Wafle dopasować do wielkości placków, na dwa przełożenia.


Przełożenie:
Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą.

Przed polaniem polewą wafle dobrze docisnąć, można przełożyć deseczka na jakiś czas, żeby nie odkleiły.

http://ticker.7910.org/an1cA4ZB0360030MDAwOGQ0fDY4MDg4MDc0ZGphfE1pa29sYWplayBtYQ.gif

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...