Skocz do zawartości
Forum

Karnawalowo


Rekomendowane odpowiedzi

Mamo Aniołka ja co roku smaże faworki z tego oto przepisu i jak dla mnie są mało pracochłonne i zawsze sie udają:Oczko:

Składniki:
30 dag mąki
5 łyżek gestej kwaśnej śmietany
4 żołtka
1 jajko
1 łyżka spirytusu lub ostu spirytusowego
szczypta soli
tłuszcz do głebokiego smażenia
cukier puder do posypania

Dokładnie wymieszac wszystkie składniki, wyrobic ciasto, wybic je drewnianym wałkiem, rozwałkowac jak najcieniej na stolnicy lekko oproszonej mąką. Pokroic na paski szerokości 3 cm naciąc wzdłuż każdy środek, przewinąc przez naciecie jeden koniec paska. Smazyc w głebokim naczyniu, w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Zrumienione układac na bibule, zeby ociekł tłuszcz, posypac cukrem pudrem.

Z tego samego ciasta robie też tzw. roże karnawałowe. Życze smacznego:love:

http://suwaczki.maluchy.pl/li-5983.png

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20031004650117.png

Odnośnik do komentarza

Zrobilam wedlug twego przepisu -rewelka.mlody spalaszowal przez dwa dni faworki zrobione z podwojnej porcji niz w przepisie hehhe.a jest to wybredne dziecko i w zwiazku z tym moge polecic ten przepis kazdemu.szkoda tylko ze sama robilam a nie moglam zjesc bo corcia ma skaze bialkowa a karmie ja piersia.ale coz wyrabiam sobie silna wole hehe.jeszcze raz dzieki

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...