Skocz do zawartości
Forum

Piernik świąteczny dla cierpliwych


Ann

Rekomendowane odpowiedzi

50 dag mąki
25 dag cukru
25 dag miodu
30 ml wódki
2 jaja
czubata łyżka masła
łyżeczka zmielonych razem goździków i cynamonu
2 łyżki kakao
łyżeczka sody
15 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek
masło do formy
Ponadto:
50 ml kawy rozpuszczalnej
100 ml wódki
polewa czekoladowa, powidła

Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki, rodzynki.
Wyrobić ciasto, przełożyć do wysmarowanej masłem formy i piec 60 minut w temperaturze 200 st. Ostudzić, wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć
Po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć, odłożyć
Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami i złączyć części.
Polać piernik polewą a gdy zastygnie zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień

Polecam! Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...