Skocz do zawartości
Forum

Czy mrozicie zupy?


adasaga3

Rekomendowane odpowiedzi

Wylać się nie wyleje, bo nim szkło popęka to zawartość zamarznie, ale faktycznie - lepiej nie mrozić w szklanych pojemnikach, bo mogą popekać i szkło dostanie się do jedzenia.

A teraz do rzeczy - mrożę rosół (jak gotuję to wielki gar z kilograma wołowiny, odkładam ilość na dwa dni, resztę w porcje i mrożę - wykorzystuję potem jako bazę do innych zup), dobrze mrozi się też fasolowa/fasolka po bretońsku, kapuśniak. Zup-kremów czy pomidorowej nie mrożę, bo się jakoś tak dziwnie rozwarstwiają. Jak ktoś zabiela zupy to lepiej odłożyć porcję do zamrożenia przed zabieleniem, w zabielonej mrozenie może zmienić smak.
Mrożę w plastikowych pojemnikach spożywczych lub opakowaniach po lodach - trzeba tylko postawić równo i nie ruszać nim zamarznie, by się nie wylało.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...