Skocz do zawartości
Forum

Torty dla naszych dzieci i nie tylko ;P


Anielkaaa

Rekomendowane odpowiedzi

szkoda że wątek mało aktywny chętnie bym sobie jakies pomysły podłapała :36_27_5:

pochwalę się swoimi jakie robiłam :

Dla synka koleżanki na 4 urodziny
TORT CZWRKA "4" - W kuchni... - Onet.pl Blog

Dla córki na 2 urodziny
TORT urodzinowy " 2 - dwjka " - W kuchni... - Onet.pl Blog

i potem dla babci na urodziny
Tort urodzinowy - prostokątny - W kuchni... - Onet.pl Blog

Dla męża
Tort z orzechami i słonecznikiem - W kuchni... - Onet.pl Blog

i taki zrobiony bez okazji
TORT z bitą śmietaną - okrągły - W kuchni... - Onet.pl Blog

Puszor i Milka :)

Odnośnik do komentarza

anitajas
no to i ja się pochawalę swoimi tortami jakie samodzielnie upichciłam swojej córci na roczek:

1. tort Biedronka
[ATTACH]22497[/ATTACH]

oraz

2. tort Kaczka
[ATTACH]22498[/ATTACH]

Piękne te wasze torty.
Ja właśnie mysle jaki zrobic na Dawida pierwsze urodziny.......
Anitajas czy mozesz mi napisac w jaki sposób robiłaś ta wirzchnia warstwę na biedronce?? to masa marcepanowa, cukrowa , czy jeszcze jakas inna????

"Trzeba pamiętać o nieustannej wdzięczności za ten dar, jakim dla człowieka jest drugi człowiek"
Jan Paweł II
http://www.suwaczki.com/tickers/kjmny2v4czom45yv.png

http://www.suwaczki.com/tickers/kjmnha00gwz48lwf.png
http://s2.pierwszezabki.pl/017/017432990.png?6784

http://www.suwaczki.com/tickers/asxzxzdvin5ytkiw.png

Odnośnik do komentarza

Hej,
dziękuję za uznanie :) Są to moje prawie pierwsze torty jakie zrobiłam w swoim życiu hyhyhy...prawie, bo w lipcu zrobiłam mojemu mężowi torta "Kufel"

Wierzch biedronki jest zrobiony z lukru plastycznego. Jako, że ja początkująca bałam się, że jak będę sama robić masę lukrową to mi nie wyjdzie więc zakupiłam biały lukier plastyczny do tego barwniki (lukier zakupiłam w sklepie: tortownia.pl :: słodkie dekoracje na Twój tort, ciasto i nie tylko... jeszcze na allegro jest fajny sprzedawca o nicku: prostozformy) Są też gotowe kolorowe lukry plastyczne.

Posiadam przepis na masę marcepanową, którą można samodzielnie wykonać (napewno wyjdzie to taniej):

MASA MARCEPANOWA wg Malinny

składniki
1/2 litra wody
25 dag masla lub margaryny
1/2 kg mąki
2 kg cukru pudru
2 olejki migdałowe

sposób przygotowania
Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.
Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.
Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejki migdałowe. Dobrze wymieszać.
Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.
W taki sposób może być długo przechowywany.

źródło pochodzenia przepisu: Forum Zuzla :: Kremy, masy i dodatki do ciast i tortow

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w343r84udf5lrs.png
http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3honre8ze.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...