Kulinarnie

co z ciasta francuskiego??

pudelek

pudelek

No właśnie dziewczyny co można smacznego wykombinować??

Kupiłam takie gotowe w biedronce.
Jutro zrobię paróweczki z serem w tym cieście..a co jeszcze..szybkiego i pysznego?

--

http://www.szipszop.pl/tickers/21119.gif

215 pudelek Kobieta, 0 lat, śląsk ;-)

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Monia38

Monia38

Z francuza?? To tylko kremówki:lol:
Ciasta pieczesz w piekarniku same. Tylko ponakłuwaj, bo buły wyrosną.

1l mleka,
20 dag cukru,
7,5 dag mąki krupczatki, 7,5 dag mąki zwykłej.

Z tego gotujesz budyń. Odstawiasz do ostygnięcia.

25 dag masłalub lepszej margaryny,
3 żółtka, cukier waniliowy (16g)

Miksujesz to z ostygniętym budyniem.

Masę wyłóż na francuza, przykryj drugim i całość posyp cukrem pudrem.

Polecam z czystym sumieniem, bo sprawdzone i pyszne. Smacznego :D

108 monia38 Kobieta, 46 lat, Wrocław
Hanan-Shaleizi

Hanan-Shaleizi

ja polecam ze slodkosci zrobic baklawe
- 1 cytryna
- 15 dag orzechów włoskich lub laskowych
- 10 dag migdałów
- 5 dag pistacji
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 45 dag ciasta Fillo albo francuskiego(tego z boedronki to ze 2 opakowania)
- 25 dag sklarowanego masła
- miod
- cukier
Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Wymieszaj pokrojone orzechy, migdały, pistacje, skórkę cytrynową, 4 łyżki cukru i cynamon. Natłuść prostokątną formę, rozgrzej piekarnik do 200°C. Płaty ciasta Fillo/francuskie przykrój do wielkości formy. Wszystkie płaty posmaruj stopionym masłem z obu stron. Połowę ułóż w formie jeden na drugim, posyp mieszaniną bakalii i przykryj pozostałymi płatami. Teraz ponacinaj ciasto ostrym nożem w romby lub trójkąty, prowadząc ostrze od góry do samego dołu. Przed każdym nacięciem umyj nóż (ciasto nacina się po to, aby po upieczeniu dało się je pokroić na porcje). Posmaruj po wierzchu stopionym masłem, wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut w temp. 200°C. Ugotuj gęsty syrop z miodu, cukru i 150 ml wody. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, ostudź. Baklawę wyjmij z piekarnika, po 5 minutach skrop syropem. Podawaj, gdy ostygnie
***************************************************************
inne danie to samosa (pikantne pierozki) (ja robie inne ciasto do niej ale i z francuzem jest ok)
przepis:
ciasto francuskie (ew specjalne na samose/filo)dosc sporo 0k 900-1kg (naprawde nie wiem)
(ja robie takie ciasto
ciasto jak na pierogi -2,5 szk maki, 1 jajko, lyzeczka sody lub proszku do pieczenia szczypta soli, ok 1 szk cieplej wody-tyle wody ile potrzeba, 3 lyzki oliwy; wszystko zagniatamy, wazne aby szybko, wtedy siasto bedzie miekie - ilosc ciasta wystarczy na 1 farsz, ewent pol na pol)

farsz miesny
ok 700dag miesa mielonego (ja robie z baraniny, ale daj co masz)
1 duza cebula
3 zabki czosnku
duza swieza papryka
duza marchewka
szklanka mrozonego zielonego groszku
2 pomidory (ewent. 2 lyzki koncentratu)
swieza kolendra (duzo)
sol, pieprz, chili, mielona kolendra, curry, kurkuma - ja daje wszystko co mam - tak do smaku
oliwa (w zaleznosci jak jest tluste mieso)

przydotowanie
cebulke pokroic, podsmazyc na oleju, dod pokrojony czosnek, podsmazyc. jak zlote beda dodac pomidory i kolendre i znow lekko poddusic. pokroic drobno papryke i marchewke dodac do cebulki, dodac zielony groszek. wszystko wymieszac. dodac mieso mielome i przyprawy. poddusic ok 20-30 min pod przykryciem, mieszac czasami. jesli bedzie za duzo sosu to nadal dusic bez przykrycia na wiekszym ogniu, mieszajac az sos wyparuje.

przed nadziewaniem ciasta ostudzic farsz. nakladac go mala lyzeczka, tak jest latwiej.

farsz z ziemniakow

8 duzych ziemniakow ugotowanych w mundurkach
peczek szczypiorku
duza marchewka
sieza duza papryka (czerwona)
1,5 szk zielonego groszku
duzo swiezej kolendry
2 pomidory
sol, pieprz, mielona kolendra, curry, chili.......co chcesz
oliwa do smazenia

sposob przydotowania
ziemniaki obraz i pokroic w mala kosteke wsypac do miski
na patelni rozgrzac olej wsypac pokrojony szczypiorek, i reszte pokrojonych warzyw a takze groszek, poddusic ok 10 min, dodac posiekana kolendre i przyprawy. dusic ok 3 min. dodac do ziemniakow i wymieszac, jak za malo slone dodac sol. i mozna juz nadziewac

smazenie
na patelni rozgrzac duza ilosc oleju. smazyc z oby stron do zlotosci (z kazdej ok 1 min)

podawac mozna z jogurtem, ale wazne jest by byl on dosc gesty i kwasny.

--

http://www.suwaczek.pl/cache/1083f13441.png

http://www.suwaczek.pl/cache/8c3fb7b382.png

420 hanan-shaleizi Kobieta, 31 lat, Nottingham/uk
pudelek

pudelek

na słodko już robiłam..ale te nadzienie mięsne i z ziemniaków jest ciekawe..o cos takiego mi chodziło np. na ciepłą obiadokolacje

dzięki i jak cos masz jeszcze to chętnie sobie poczytam i...skopiuje...

--

http://www.szipszop.pl/tickers/21119.gif

215 pudelek Kobieta, 0 lat, śląsk ;-)
Hanan-Shaleizi

Hanan-Shaleizi

pudelek

dzięki i jak cos masz jeszcze to chętnie sobie poczytam i...skopiuje... :D

czasami powklejam jakies przepisy....u mnie to "arabska" kuchnia kroluje, choc ja gotuje zdecydowanie mniej tlusto :D

--

http://www.suwaczek.pl/cache/1083f13441.png

http://www.suwaczek.pl/cache/8c3fb7b382.png

420 hanan-shaleizi Kobieta, 31 lat, Nottingham/uk
Morrwa

Morrwa

Szybki deser z ciasta francuskiego:

składniki:
mrożone ciasto francuskie
gruszki (jak najsłodsze)
miód
trochę rodzynek
cukier

Ciasto kroimy na kwadraty. Na ich środku umieszczamy połówki gruszek (obranych i bez gniazd nasiennych) . W zagłębienie po pestkach nakładamy łyżeczkę miodu. Posypujemy kilkoma rodzynkami. Zaklejamy ciasto by utworzyć 'sakiewkę' (czyli sklejamy razem rogi ku górze). Smarujemy pędzelkiem wodą i obsypujemy cukrem (najlepiej jak największe kryształki). Pieczemy, aż sakiewki będą miały złoty kolor, czyli jakieś 10-15 min.

Zamiast gruszek można włożyć jabłka. Ale ja wolę z gruszkami.

Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego.

--

http://lb2f.lilypie.com/AX5tp2.png
http://lbyf.lilypie.com/aJtZp1.png

433 morrwa Kobieta, 35 lat, Warszawa
pudelek

pudelek

mniam..brzmi pysznie...musze wypróbować..moze nawet w ten weekend

--

http://www.szipszop.pl/tickers/21119.gif

215 pudelek Kobieta, 0 lat, śląsk ;-)