Skocz do zawartości
Forum

co zamiast mleka???


rachotka

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowna Pani,
Mimo, że najbogatszym źródłem wapnia są produkty mleczne, w znacznych ilościach znajdziemy ten pierwiastek także w rybach morskich (najwięcej w sardynce, szprotkach), serze sojowym tofu, oraz żółtku jaja kurzego.
Również produkty roślinne zawierają spore ilości wapnia. Jego dostępność jest mniejsza niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich: suche nasiona roślin strączkowych, migdały, natka pietruszki, jarmuż, suszone figi i morele, nasiona słonecznika, sezamu i maku, otręby pszenne, boćwina, szczypiorek, szpinak, pieczywo, kapusta włoska, fasolka szparagowa, brukselka, brokuły , orzechy, kakao.
Proszę przy tym pamiętać, że nasiona roślin strączkowych i warzywa kapustne to produkty ciężkostrawne i wzdymające, a np. kakao i orzechy często bywają alergizujące, co też wiąże się z potrzebą obserwacji reakcji dziecka.
Z pozdrowieniami , Beata Jabłonowska

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...